Muckross head

Estimated read time 3 min read

Az írországi Donegal megyében található Muckros Head egy igazán csodálatos földnyelv, lenyűgöző sziklákkal és lélegzetelállító kilátással a tengerre. A terület zord és természeti szépségéről ismert, így a természet szerelmeseinek és kalandorainak kötelező úti célja.

A Muckross szikla  kicsi és távol van a nagyobb népesedési központoktól, de az ott tapasztalható szokatlan hegymászás miatt meglehetősen népszerű. Ez egy tengeri szikla, amely egy részben árapályos sziklaplatform fölött helyezkedik el, és a megközelítés meglehetősen kényelmes.
A kőzet vízszintesen rétegzett homokkőből áll
, amelyek között vékony iszapkőrétegek találhatóak, amelyek vízszintes törések és kiemelkedések keletkezését eredményezték . Az emelkedők mindegyike egyszintes , 10 és 20 m közötti magasságban. A sziklák nagy részének túlnyúló jellege meglehetősen megerőltetővé teszi a mászást, és látványos tetőmászást eredményez.

A helyi folklór szerint:

Volt egyszer egy halászkapitány aki a mesében folyamatosan hallotta a sellő dalát, és teljesen elvarázsolta. Ő is szerelmes volt belé, és az anatómiájuk nyilvánvaló nehézségei ellenére szerelmet fogadtak egymásnak .

A sellő elmondta apjának, aki azonnal felismerte az igaz szerelmet. Tudta, hogy lánya többé már soha nem lesz elégedett a tengeri élettel, amikor egy halandó embert szeret a partról. Így hát azt tette, amit minden szerető apa tenne.

Úgy döntött, megöli a kapitányt.

Egy délután, amikor a kapitány az öbölben horgászott, a sellő apja hatalmas vihart kavart. A kis csónakot ide-oda dobálták a hullámok . A legénység egy része a vízbe esett, és a csónak is kezdett szétesni.

Előző este a kapitány és a sellő titokban összeházasodtak. Veszélyt sejtett, és egy varázstőrt adott új férjének. Ez a tőr utolsó reményeként szolgált a tengeren, amikor úgy tűnt, minden elveszett.

A sellő érezte, hogy a tenger felemelkedik a viharral. Elment az apjához, akit sehol sem talált. Elindult hát az öböl felé, hogy megtalálja szerelmét és biztonságban tudja.

Amikor nyilvánvaló volt, hogy minden elveszett, a kétségbeesett kapitány a tengerbe dobta a tőrt, de nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy sikerülni fog.

És mégis sikerült. A tenger megnyugodott, és a kapitány a part felé fordította csónakját. Ahogy tette, látta a vízben lebegni, szerelme testét, tőrrel a szívében.

Soha többé nem ment tengerre.

Ez a hely könnyedén beilleszthető a körutazás 1 napba. 

 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours