Donegal-i legenda-folklór, An Port

Estimated read time 5 min read

 

Az összes kalandom közül An Port volt az egyik legvarázslatosabb hely, ahol valaha jártam.


An Port egy lenyűgözően gyönyörű terület Donegalban, egy zord partszakaszon, körülötte magas hegyekkel és tengeri sziklákkal. Csendes, de a hullámok csapkodásának és az ott élő tengeri madarak hangjával.

Ennek a gyönyörű öbölnek rejtélyekkel, szellemek folklórjával és gyilkosságokkal átitatott; rejtett múltja van.

 

A kikötőt „Írország legtávolabbi és legkevésbé látogatott szegletének” nevezik. . A legközelebbi szomszédok 5km-re vannak az úton. Csak egyetlen úton lehet eljutni ide. De már maga az odavezető út is csodálatos és élményekkel gazdag. Egy egysávos, keskeny, kanyargós út vezet a faluhoz amit olyan táj ölel körül, hogy az emberben azt az érzést kelti, mintha már nem is ezen a bolygón lenne, de legalább elérkezett volna a világ legvégére.

 

A kikötő közvetlenül az Atlanti-óceán szélén található.

Ez az elhagyatott falu magányosan fekszik a vad, köves strand és a festői kikötő fölött.

An Port egy „Szellemfalu” (más néven „Az elhagyatott falu”) maradványai .

 

Nem túl messze van Glencolmcille- től , egy durva, egysávos, keskeny, kanyargós út végén található, körülbelül 15 km-re Glencolmcille-től és 25 km-re Ardarától.

A Portban látható házak mind helyi kőből épültek. Ez jól látható a kövek tisztára vágott sarkaiból, amelyek a közeli sziklák felépítését mutatják, amelyeket a víz feletti magas szikláról vehettek le.

A kikötő nagyon békés, és egy olyan hely, amelyet érdemes meglátogatni, ha szeretnénk megszabadulni a modern élet nyüzsgésétől.

 

Ami kicsit komorabb, hogy nincs jobb hely a világon, ahol elgondolkodhatunk azokon a szomorú eseményeken, amelyek az évszázadok során ott történtek Írországban.

Az, hogy vannak-e szellemek vagy sem ezen a helyen, nem olyan rejtélyes, mint az, hogy miért hagyták el hirtelen ezt a falut.

Úgy gondolják, hogy An Port az első tengeri kikötő Donegal megyében.

A feltételezések szerint ez a halászfalu a hírhedt ír burgonyaéhség idején, 1845 és 1852 között elhagyatott volt. Míg sok ír elhagyta hazáját az éhínség idején, An Port annyiban különbözik, hogy az egész falu egyszerűen gyökeret vert és eltűnt, a házak pedig üresen maradtak és romba dőltek. De normális esetben akadna néhány falubeli, aki ottmaradna, mint a környék összes többi faluja. Más „éhínségfalvakhoz” képest Port egyedülállónak tűnik abban az értelemben, hogy az egész falu lakosságának menekülnie kellett élelemért.

 

Más elmondások alapján ez téves és An Portot soha nem hagyták el tömegesen, ez fokozatosan történt, ahogy néha távolabbi helyeken is megtörténik, amikor a fiatalok elköltöztek a forgalmasabb helyekre, és néhányan kivándoroltak. Valójában emberek éltek a faluban egészen az 1960-as évek végéig, amikor az utolsó lakosok elmentek innen.

 

Ha figyelembe vesszük a hihetetlen kilátást, bizonyára megszakadt a lakosok szíve, hogy elhagyták ezt a lenyűgöző helyet. A domboldalon elhelyezkedő, macskaköves strandra néző, durva szaggatott sziklákkal és zuhogó hullámokkal, ennek a helynek a puszta nyers természeti szépsége csodákra inspirál.

A szellemtörténet

A szellemtörténet, amely bekerült a helyi folklórba 1576-ban kezdődik amikor itt fulladt meg az Ui Bhaoill klán (az O’Boyle klán) feje, Tarlach Neill lánya, Siobhan.

A feljegyzések szerint a lány megfulladt az An Port „folyójában”, miközben úszni tanult.
Bárki, aki látta ezt a „folyót”, egyetértene abban, hogy ez sokkal inkább egy apró patak, ami sok spekulációhoz vezetett. Sok vita tárgya, hogy ebben a folyóban hogyan tanulhat meg bárki úszni, nemhogy megfulladni.


Van egy alternatív magyarázat a vízbe fulladás módjára, amely sokkal baljóslatúbb.

Bizonyítékok vannak arra, hogy megbeszélt házasságra kényszerítették, és An Portba szökött.

A pletykák szerint az a férfi követte őt, aki feleségül akarta venni, és megfojtotta, amiért elszaladt és megszégyenítette. A legenda szerint a lelke még mindig ezeken a dombokon jár.

Ez a hely nagyon békés és csodálatos, igazán érdemes meglátogatni, ha magad mögött szeretnéd hagyni a világ nyüzsgő oldalát.

 

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában, ahsonló tartalmakért pedig kövesd az oldalt.

Köszönöm

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours