Muckish

Estimated read time 5 min read

A Muckish számomra több szempontból is különleges hegy.


Első találkozásunk alkalmával majdnem visszavonulót fújtam, hogy néhol félelmetes sziklaperemeivel legyőzött, de már akkor összeszedtem magam és rájöttem, hogy nem akar legyőzni pusztán erősebbé tenni

Azóta persze jóban vagyunk és már voltam fent tiszta időben messzire csodálva az alatta elterülő tájat és voltam fent mindent elborító ködben is amikor a lábad mellett húzódó szakadék a semmibe veszett már 1-2 méteren belül, de voltam fent verseny körülmények között is amikor szinte csak arra tudtam koncentrálni hova lépek és mit sem láttam a tájból. Mindegyiknek megvan a maga varázsa és akárhányszor megyek, mindig más arcát mutatja, egyszerűen érezni, látni lehet, hogy él a hegy.

Ezt a látványt nem lehet kihagyni, kivéve talán a felhős napokon, amikor alacsony felhő vagy köd áll az úton. Ez a Muckish Mountain látványa.

Muckish az évezredek óta Donegal e szegletében áll az ír ősök érkezésétől, a portyázó vikingektől és a nagy ír törzsfőnökök idejétől a Brit Birodalom alatti gyarmatosításig, egészen Függetlenségükig. Ez is tanúja volt tragédiáiknak; A nagy éhség, két világháború, a Tory-sziget partjainál vívott atlanti csata, amely több száz tengerész halálát okozta, és a part mentén megfulladt számtalan élet. …

A Muckish az ír Mucais-ból vagy An Mhucais-ból származik (jelentése: „A disznó háta”) egy jellegzetes lapos tetejű hegy a Derryveagh-hegységben. 667,1 méterével ez a harmadik legmagasabb csúcs a Derryveagh-hegységben és a 163. legmagasabb Írországban. Muckish egyben a legészakibb és a második legmagasabb a hegyláncban, amelyet a helyiek „Hét nővérként” ismernek. A Seven Sisters közé tartozik Muckish, Crocknalaragagh, Aghla Beg, Ardloughnabrackbaddy, Aghla More, Mackoght és Errigal. A bronzkori udvari sírt jelző csúcsfennsíkon egy nagy üreg (ember alkotta kőhalom) található.

A hegy magas minőségű kvarchomokot tartalmaz, amelyet éveken át a hegy oldalában bányásztak, és a kőbánya működésének maradványai a mai napig láthatók északi oldalán. A Muckishon bányászott homokot zsilipeken vitték le a hegyről, és teherautókon vitték az Ards Pier-be, ahol csónakokba rakták export céljából. Ezek közül kettő a szász királynő és a gael volt. Sajnos a gael elsüllyedt, miután elhagyta az Ards Pier-t, miután eltalálta a Rosguill melletti Fekete sziklát. Nem került emberéletbe, és a hajó maradványai a búvárok kedvelt helyszínévé váltak.

A bányászok, akik a kőbányán dolgoztak, gyalog vagy teherautóval érkeztek a hegy aljára, és a mai Bányászút néven ismert úton jutottak fel a hegyre. A Bányászút útvonala a csúcsra vezet, fel a hegy északi oldalán. Ennek az útvonalnak egy része azt az utat követi, amelyet a munkások használnak a kőbánya eléréséhez. Egy kevésbé nehéz út a csúcsra a hegy déli oldalán található Muckish Gap-től indul. Ezek a bányászok a Muckisht körülvevő városokból és városokból származtak, kivéve Jack Smyth mérnököt, aki Angliából érkezett. A környéken telepedett le, és dobosként a The Anvil Ceili Band szerves tagja lett.

A múltban a családok a Könnyek hídjánál gyűltek össze Muckish lábánál, hogy elbúcsúzzanak családtagjaiktól, akik egy jobb életért indultak el az Atlanti-óceán túloldalára, és gyakran soha nem tértek vissza. Percy French, a híres költő a 20. század elején járt a kerületben, és Falcarragh-i tartózkodása alatt írt egy „An Irish Mother” című verset. Valamikor a vasút a Muckish tövében haladt, oldalait Letterkennytől Burtonportig szegélyezte, de bár a vasút mára megszűnt, még mindig nagyon népszerű és terjeszkedő zöldút.

2000-ben egy nagy fémkeresztet helyeztek el a Hegy csúcsán, amely egy fából készült keresztet váltott fel, amelyet a Muckish Sand munkásai állítottak fel 1950-ben. Az új keresztet sokkal közelebb helyezték el a hegy északi végéhez, míg a Cairn dél felé van. Azok között, akik 2000-ben felmásztak a hegyre, hogy felállítsák a keresztet, ott voltak, amikor az eredeti keresztet 50 évvel korábban felállították. Tehát, ha legközelebb Muckish-ra mész, mindenképpen nézd meg a keresztet!

Ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában. hasonló tartalmakért kövesd az oldalt.

Köszönöm

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours